Over Ethiopië

Over Ethiopië valt heel veel te zeggen…

Met ongeveer 85 miljoen inwoners en een oppervlakte van ongeveer 1,1 miljoen km² is Ethiopië best een groot land in vergelijking met ons Belgenlandje! Maar welk ander land is dat niet als je België als referentie neemt. Wat wel een tof weetje is, is dat ongeveer 10 miljoen mensen in de hoofdstad, Addis Abeba, wonen, wat dus neerkomt op de volledige Belgische bevolking in één chaotische grootstad! De fysisch geografische aspecten die dit land typeren, ga ik je besparen, maar enkele wist-je-datjes kan ik je niet onthouden!

Wist je dat…

* de tijdrekening in Ethiopië helemaal anders verloopt?

De dag wordt opgedeeld in twee keer 12u, van zonsopgang tot zonsondergang en omgekeerd!

* ook de kalender helemaal anders in elkaar zit?

Volgens de Ethiopische kalender zijn er 13 maanden en valt Nieuwjaar meestal op 11 september (of wat overeenstemt met 1 september in Ethiopië, aangezien september voor hen de eerste maand van het nieuwe jaar is). Momenteel is het daar Nehasey 13, 2004, ongeveer acht jaar verschil met de Gregoriaanse kalender die wij volgen.

* voetbal een teken is dat kinderen naar school gaan?

Ook al wordt het vaak anders voorgesteld, als kinderen in Ethiopië tijdens hun vrije tijd voetbal spelen, geeft dit aan dat ze naar school gaan, want voetbal is een sport die op school geïntroduceerd wordt.

* ze er een ander schrift op na houden?

Amhaars is de officiële taal in heel Ethiopië. Het is op zich niet zo moeilijk om als Nederlandstalig persoon een andere taal te leren, ware het niet dat Amhaars er een eigen schrijfwijze op na houdt. Elke medeklinker is een teken en afhankelijk van de klinker die erop volgt, wordt het teken gedeeltelijk aangepast. Gelukkig heb ik een tolk om me te helpen!

Plaats een reactie